Zomerhitte kan fataal zijn voor dieren

Dierenarts Mariette Deelen 21-07-2014 002(interview Claudia Koole van Steenbergse Bode met Mariette Deelen , dd 24 juli 2014)

Water koelt direct af bij oververhitting

STEENBERGEN – Bij Dierenkliniek Steenbergen werd recentelijk een oververhitte Newfoundlander hond binnen gebracht. De tropische temperaturen zorgen bij dieren voor extra lichaamswarmte die ze maar moeilijk kwijt kunnen raken aangezien afkoeling alleen via de tong en de voetzolen gaat. Drinkwater is op zo’n moment een eerste redmiddel en kan erger voorkomen. In de zomermaanden is het extra opletten geblazen voor huisdieren in verband met de zomerhitte.

“Ik hoorde de hond al versneld hijgen op de achtergrond aan de telefoon”, vertelt dierenarts Mariëtte Deelen. De eigenaren van de hond zaten op een boot in de haven van Willemstad. Omdat ze niet over eigen vervoer voor op de weg beschikten, is de dierenambulance van Arduin gealarmeerd. Die heeft voor het vervoer gezorgd naar de dierenkliniek in Steenbergen. De oververhitte Newfoundlander, die 11 jaar is en zo’n 60 kilogram weegt, wilde niet eens meer drinken. De hond zakte in elkaar op straat. Deelen: “De lichaamstemperatuur was zo hoog dat we het niet meer konden aflezen op de thermometer.” Een thermometer gaat tot 43 graden Celsius. Voor de hond was het kantje boord. Die heeft een paar dagen in de dierenkliniek en het dierenasiel mogen bijkomen.

Noodsituatie

Deze gebeurtenis staat niet op zichzelf. Regelmatig komt het voor dat voornamelijk honden oververhit raken. “Dat komt omdat een hond meer in is voor een spelletje en bij het bewegen worden de spieren ook warm. Die opwarming van het rennen raken ze lastiger kwijt”, zegt Mariëtte Deelen. Maar ook even blijven zitten in de auto, zonder dat de hond zelf ook maar beweegt, kan uitlopen op een drama. Elk jaar tijdens zomerse dagen is het raak. Korte tijd geleden troffen mensen een Jack Russel pup aan in een auto die in de brandende zon stond terwijl de eigenaren in De Efteling waren. Bij zo’n noodsituatie mag er altijd een raam in worden geslagen van de auto om het dier te redden volgens de directeur van de Dierenbescherming. De kosten zijn dan voor de eigenaar van auto en hond. En als men er niet uitkomt doen de meeste verzekeraars niet te moeilijk om de schade te vergoeden via een WA-verzekering.

Warmte

Een auto die in de zon staat wordt een oven. De temperatuur kan wel oplopen tot 50 graden Celsius. Bestuurders reageren zelf vaak ook op deze hitte als ze een bloedheet stuur vastpakken. Maar voor het dier is het beter de warme zon zoveel mogelijk te mijden. “Ga niet te veel lopen op warme dagen met de hond. Gewoon een klein rondje van zo’n 5 tot 10 minuten om de behoeften te doen”, geeft Mariëtte Deelen aan. Natte handdoeken op een oververhit dier raadt ze af. “Als je een hond met natte doeken bedekt mag dat koeler lijken, maar dat is het niet. De doeken sluiten de warmte weer op. Beter is het om natte koude doeken in de oksels of liezen van het dier te leggen, maar koud water blijft het belangrijkst.”

Afkoelen

Een belangrijke tip geeft ze nog mee voor als er geen water in de buurt is: “Ga dan bij een supermarkt binnen en vraag of de hond even in een koeling mag staan.” Andere klachten die binnenkomen in de dierenkliniek in verband met de zomerhitte gaan over braken, diarree en verminderde eetlust. Een eerste stelregel blijft te allen tijde bestaan: “Bij twijfel altijd komen. Dan kunnen we in ieder geval het dier onderzoeken”, aldus dierenarts Mariëtte Deelen.

Meer Tips over Hoe hou je je dier koel? Lees : http://www.licg.nl/5yt/tips-voor-warme-dagen.html