Nieuwsbrief rundvee juni 2020

Beste veehouder,

De hele wereld kwam dit voorjaar langzaam tot stilstand..Anderzijds ging het werk zowel bij u als bij ons ook door: de koeien moesten gevoerd en gemolken worden, en het gras gemaaid. Voor ons is het voorjaar altijd een drukke periode, en dit voorjaar was dat eigenlijk niet anders. Al moesten we ons werk toch wel met de nodige voorzorgsmaatregelen doen, met meer afstand en geen koffie aan de keukentafel. We hopen in ieder geval dat u en uw gezin gespaard zijn gebleven van het corona-virus en dat het goed met jullie gaat!

Wat is actueel?

start tijdig met vliegenbestrijding.

houd de wormbesmetting van uw jongvee in de gaten middels mestonderzoek of bloedonderzoek.

zorg dat jongvee dat buiten loopt, voldoende mineralen binnen krijgt. Dmv bloedonderzoek kan je een beeld krijgen van hun mineralenstatus. Bij tekorten is bijsturen met bolussen of mineralenemmers zinvol.

Corona-virussen bij rundvee  Kunnen koeien ook corona krijgen? Jazeker! U kent allemaal de term ‘rota-corona’ als het over kalverdiarree gaat. Kalveren van 1-2 weken oud zijn gevoelig voor o.a. een coronavirus dat diarree veroorzaakt. Daarnaast kan dit virus luchtwegklachten bij kalveren veroorzaken. Ook bij winterdiarree bij volwassen koeien wordt gedacht dat hier een coronavirus een rol speelt. Het coronavirus van de koeien is anders dan het coronavirus dan momenteel rond gaat. Het coronavirus van de koeien is niet besmettelijk voor mensen.

Kopergehalte in tankmelk De GD gaat binnenkort de Mineralencheck tankmelk uitbreiden met onderzoek op koper. Bij een kopergehalte dat hoger is dan 80 microgram per liter wordt een signaal afgegeven. In dit geval is het advies om het rantsoen te controleren en aandacht te besteden aan stoffen die de koperopname beïnvloeden (zoals zwavel, ijzer of molybdeen).

BVD onderzoek bij aankoopdieren Als u een drachtig dier aankoopt, moet dit dier voordat het kalft onderzocht worden op BVD-virus en -antistoffen. Bij aanwezigheid van antistoffen moet ook het kalf onderzocht worden. Er zijn de volgende mogelijkheden om dit kalf te onderzoeken:

*zelf een oorbiopt nemen (speciaal oormerk gebruiken) en opsturen voor onderzoek.

*als het kalf al een oormerk heeft, een oorbiopt nemen met een ongenummerd oormerk (liefst zsm na geboorte). Dit kunt u zelf doen, met een eigen tang, of wij kunnen hiervoor langskomen.

Het biopt van het ongenummerde oormerk moet via ons ingezonden worden naar de GD! (in tegenstelling tot reguliere oorbiopten)

*bloedonderzoek bij het kalf laten doen. Dit kan pas vanaf de leeftijd van 32 dagen! Dit kan lastig worden als kalveren voor een leeftijd van 35 dagen al van het bedrijf af moeten zijn.

Stel: u was van plan geweest om het kalf te laten onderzoeken dmv bloedonderzoek vanaf 32 dagen en het kalf gaat voor die tijd dood. Als u het kalf niet laat onderzoeken, wordt het als bvd-besmet geregistreerd bij de GD, en verliest u uw status. In dit geval kunt u het beste bij het dode dier een blanco oorbiopt (laten) nemen en opsturen, zodat toch onderzocht kan worden of het kalf wel of geen drager van BVD was.

Gratis kalverdekje Een te diepe negatieve energiebalans heeft een negatieve invloed op de afweer, de melkproductie en de vruchtbaarheid van melkkoeien. Sommige dieren lopen hierbij een hoger risico. Denk hierbij aan 3de kalfskoeien of ouder, vette koeien of dieren drachtig van een tweeling.
Ketosepreventie kan veel opleveren. Eén van deze maatregelen is het ingeven van een kexxtone bolus, drie tot vier weken voor afkalven. Deze maand (juni) biedt Elanco, de producent van de kexxtone bolussen, bij tien kexxtone bolussen een gratis kalverdekje aan!