Nieuwsbrief oktober 2013

Er is weer interessant nieuws te melden:

faceboek vierkantNu dierenkliniek ook actief op facebook!

Dap Steenbergen heeft een facebookpagina geopend om dagelijks snel leuke praktijkgevallen met u te kunnen delen. Onze website blijft uiteraard actief voor officiële mededelingen en informatie, maar informele leuke of aangrijpende zaken kunt u dagelijks lezen op facebook.

Ga naar onze facebookpagina!

Levenscyclus-lintworm-300x240Ontworm uw paard nu tegen lintworm en horzellarven

Dit is het moment om uw paard te ontwormen tegen lintwormen en horzellarven. Deze twee parasieten komen veelal niet aan het licht bij routinematig mestonderzoek naar wormeieren.

 

 

lintwormenLintwormen hebben als tussengastheer een mosmijt. Deze mosmijten gaan nu in winterslaap, waardoor herinfectie tot juni nihil is. Lintwormen leggen geen losse eitjes in de mest maar laten rijpe, met eitjes gevulde schakels los, waardoor ze bij routinematig mestonderzoek vaak niet aan het licht komen. Een infectie met deze wormen kan zware koliek geven. Daarom ons advies om in ieder geval in het najaar de lintworm te bestrijden. Dit kan met de werkzame stof praziquantel. Deze stof zit in de ontwormspuit Equimax en in de ontwormspuit Equest pramox (blauwe verpakking). Let er op dat Equest per spuit 575 kg lichaamsgewicht kan behandelen. Bij Equimax is dat 700 kg. Onderschat het gewicht van uw dier niet! Onderdoseren is dé manier om resistentievorming van de wormen tegen de middelen in de hand te werken. Alle ontwormmiddelen hebben een veilige dosismarge, waardoor overdoseren nagenoeg onmogelijk is.

imagesHorzellarven zijn de larven van de horzel, die volwassen worden in de maag van uw paard. Deze larven geven irritatie en kunnen maagzweren veroorzaken. Frequent geeuwen kan wijzen op een horzellarvenbesmetting. Horzels leggen hun eieren op de benen van een paard. Het paard likt de eieren op, waarna de larven zich in de maag vestigen. Horzellarven zijn gevoelig aan meerdere ontwormmiddelen zoals ivermectine en moxidectine. Deze stoffen zitten in de hierboven beschreven middelen (dit zijn combinatiepreparaten).

Wat is het verschil tussen de 2 ontwormspuiten? Equimax is geschikt voor een groter paard, nl. voor 700 kg i.p.v. 575kg bij Equest pramox. Equest heeft daarentegen het voordeel dat het moxidectine bevat; dit middel is ook effectief tegen de ingekapselde stadia van spoelwormen.

Zeer veel vlooien actief!

De praktijk wordt momenteel overspoeld met honden en katten die besmet zijn met vlooien. Vlooien geven veel jeuk en huidklachten. Daarnaast zijn het overbrengers van lintwormen en kunnen bij katten het Calicivirus overdragen. Behandel uw dieren goed, vraag ons om advies, want meerdere (ook de duurdere) middelen werken niet voldoende meer. Vergeet ook de omgeving niet te behandelen, want maar een klein deel van de vlooien zit óp uw dier, de rest bevindt zich in de omgeving; úw huis dus.

Lokatie TholenVeel positieve reacties opening Tholen

Wij zijn blij zoveel positieve reacties te mogen ontvangen op de opening van onze vestiging in Tholen. Iedere werkdag van 13.30 tot 14.00 uur houden wij spreekuur in de Regentessestraat 17 te Tholen. Zie ook volgende pagina.

 

 

licgLICG heeft ook een heel leuke informatiesite voor kinderen

Naast allerlei zeer nuttige informatie voor volwassenen over het houden van dieren, heeft de LICG ook een hele leuke informatieve site voor kinderen. Klik hier voor de website van LICG/kids