Nieuwsbrief oktober 2012

Gratis EHBO App voor kat en hond

In de Google Play Store (Android) of App-Store (I-phone) is er een gratis App te vinden over EHBO voor de kat en de hond. Zoek naar “EHBO voor kat en hond” en u kunt de App gratis downloaden.

 

 

 

Rauw vlees?

Zoveel eigenaren, zoveel meningen. Over het voeren van rauw vlees gaan de laatste jaren 101 meningen de ronde. Maar is het eigenlijk wel zo verstandig? Lees op de volgende pagina meer over dit onderwerp. Rauw vlees…

 

 

Afgelopen week een stormloop baarmoederontstekingen

Baarmoederontsteking, oftewel pyometra, komt bij de teef helaas zeer geregeld voor. Deze week hebben wij op onze kliniek meerdere teven aan deze ontsteking geholpen. Graag brengen wij u op de hoogte van de symptomen van een pyometra, omdat de aandoening fataal afloopt indien niet behandeld! De meest voorkomende symptomen zijn; lusteloosheid, minder eetlust, meer drinken, uitvloei uit vagina, braken, gespannen buik. Er is maar één remedie tegen de ontsteking; met spoed operatief verwijderen. Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Door uw teef preventief te laten steriliseren, voorkomt u dat uw dier een baarmoederontsteking kan krijgen. Andere voordelen van preventieve sterilisatie leest u hier.

 

Algemeen ontwormadvies hond en kat

Wormeieren bevinden zich overal om ons heen. Gelukkig kunnen we ze met het blote oog niet zien, anders zouden we er kriegel van worden. Helaas onderschatten veel honden- en katteneigenaren het belang van een goed ontwormschema. Ten eerste voor de gezondheid van de dieren zelf, maar zeker ook voor uw eigen gezondheid. Meerdere wormen die bij onze huisdieren voorkomen, kunnen ook de mens (in het bijzonder kinderen) infecteren. Het landelijk advies is 4x per jaar ontwormen. Voor jonge dieren tot 6 maanden leeftijd is er een apart ontwormadvies; ontwormen hond en ontwormen kat.

 

West Nijl Virus opgerukt tot Kroatië

Helaas kunnen we weer een land aan de positieve lijst voor het WNV toevoegen; in Kroatië zijn 3 dieren positief bevonden en tientallen dieren verdacht. Meer info over dit virus vindt u onder vaccineren paard.

 

 

 

Even voorstellen: dierenarts Hanneke Mertens

Graag stellen wij Hanneke aan u voor. Sinds 1 juli j.l. is zij ons team komen versterken. De Brabantse heeft na haar afstuderen als dierenarts, eerst 2 jaar in een gemengde praktijk in Ierland gewerkt. Daarna werkte zij 3 jaar aan de Universiteits Praktijk Landbouwhuisdieren van Utrecht. Daar hield zij zich vooral bezig met periodieke bedrijfsbezoeken én nam tegelijk het praktische deel van de opleiding tot dierenarts voor haar rekening, door de co-assistenten mee de “echte praktijk” in te nemen.

Hanneke woont in de Heen en is met heel veel enthousiastme aan het werk gegaan bij ons . We hebben er alle vertrouwen in dat Hanneke een aanwinst is voor onze praktijk en hopen dat zij ook uw vertrouwen snel zal kunnen winnen.

 

Hoefbevangenheid bij pony’s en paarden

Een vervelende ziekte met veel vraagtekens. Wat zijn de risicofactoren?

Meer info vindt u op volgende pagina