Nieuwsbrief april 2013

Hieronder weer laatste nieuwtjes uit dierengeneeskundeland en de aandachtspunten van het seizoen.

 

Konijnen-entspreekuren april, zéér laag tarief:

In de maand april, kunt u in onze hoofdvestiging in Steenbergen weer terecht voor de enting van uw konijn tegen Myxomatose en RHD. Er wordt geënt met een combinatievaccin die een jaar bescherming biedt tegen beide ziekten. Uw konijn hoeft dus maar één keer langs te komen, voor slechts één prik. Dat scheelt veel kosten, stress en vervoeren. U betaalt voor deze enting slechts €20,- voor het eerste konijn en €15,- voor elk volgend konijn. Er wordt meteen even naar het gebit gekeken en indien nodig de nagels geknipt. We houden deze spreekuren alleen in april, iedere dinsdag en woensdag van 16.00 tot 17.00 uur. Graag wel een afspraak maken, om lange wachttijden te voorkomen.

Gratis gewichtsbegeleiding door onze paraveterinairen bij afname afvaldieet:

Helaas zijn veel huisdieren veel te zwaar. Dit brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Suikerziekte, gewrichtsproblemen, kortademigheid, huidproblemen, gestoorde leverfunctie,… het zijn maar enkele voorbeelden van problemen die op de loer liggen. Aan overgewicht is uiteraard prima iets te doen, mits een juiste instelling en discipline van de baas en een degelijk afvalplan en juiste voedingskeuze. Bij dit laatste helpen wij u graag. Wanneer u bij ons een afvaldieet bestelt, bieden wij u een gratis begeleiding op maat aan.

Erg veel vlooien gesignaleerd:

We merken dat er in onze praktijk steeds vaker dieren op het spreekuur komen die last hebben van vlooien. De veronderstelling dat een vlooienbesmetting in de winter niet voorkomt, is een absoluut fabeltje. Naast dat vlooien veel jeuk en irritatie geven, kunnen deze diertjes ook ziekten overbrengen. Zij zijn nl. de tussengastheer van de hondenlintworm en kunnen daarnaast ook kattenniesziekte en kattenleukose overdragen. Goed ontvlooien is niet makkelijk. Wij merken dat meerdere producten onvoldoende effectief zijn om de vlooien buiten de deur te houden. Daarom adviseren wij Advantage te gebruiken (evt. Advantix bij honden, indien men ook een werking tegen teken wenst). Bij een flinke besmetting is ook een behandeling van de omgeving nodig, want slechts een klein percentage van de vlooien leeft óp de dieren, de rest leeft in de omgeving. Uw huis dus… Hiervoor kunt u Indoor Vlooienspray van Virbac gebruiken.

Teken weer actief:

In tegenstelling tot de vlooien, gaan teken wel in een echte winterslaap. Maar zodra de temperatuur buiten boven de 10 a 15 C komt, worden ze plots weer actief. De eerste tekenbeten zijn alweer gesignaleerd! Teken geven vaak veel jeuk en kunnen ziekten als Babesiose en Erhlichiose veroorzaken. Daarnaast springen teken geregeld van de hond op de baas, waardoor u als eigenaar ook meer kans maakt op een tekenbeet. Teken kunnen bij de mens de gevaarlijke ziekte van Lyme veroorzaken. Voorkomen van beten kan met de Advantix druppels voor honden (niet geschikt voor katten). Daarnaast bestaan er ook langwerkende banden, zoals de Scalibor band en de Seresto band, die hun effectiviteit inmiddels hebben bewezen. Indien u uw kat tegen teken wil beschermen kunt u Effipro gebruiken.

 Wetgeving m.b.t. chippen nu echt een feit:

Alle pups die na 1 april 2013 worden geboren dienen voor hun 7e levensweek gechipt te zijn. Meer info leest u hier.

 

 

Vakantievoorbereiding:

Indien u op vakantie gaat, is het verstandig om op tijd maatregelen te treffen voor uw huisdieren. Op de volgende pagina vindt u een checklist en meer informatie.

 

 

Praktijkcursus paardenwelzijn:

De KNHS organiseert door het hele land voor iedere geïnteresseerde een praktijkgerichte cursus over de verzorging en het welzijn van paarden. Ook bij ons in de buurt is deze cursus te volgen. Meer info leest u hier.

 

Ziekte van Cushing, oftewel PPID, bij het paard:

De ziekte van Cushing, tegenwoordig PPID genoemd, is een veel voorkomende ziekte bij oudere paarden en pony’s. In het verleden was er aan deze aandoening vrijwel niets te doen, maar gelukkig heeft de wetenschap niet stil gezeten. De diagnostische middelen zijn verbeterd en er is tegenwoordig ook een medicijn geregistreerd om de aandoening te behandelen. Op de volgende pagina kunt u meer informatie lezen over deze aandoening.

Vanaf nu; patiënt van de maand:

Vanaf heden proberen wij iedere maand een patiënt met een aangrijpend, leuk of wonderbaarlijk verhaal op onze site te zetten. Hieronder vindt u de foto’s van een kat die bij een aanrijding een middenrifscheur en een 3-dubbele-bekkenfractuur opliep. Het hele verhaal is binnenkort op de site te lezen.

Voor operatie: gescheurd middenrif

Na operatie: middenrif hersteld

3-Voudige bekkenbreuk