PPID, oftewel ziekte van Cushing, bij het paard

 

De ziekte van Cushing bij het paard:

Het typische beeld  komt menig paardenliefhebber bekend voor. Een ouder paard of pony met een lange krullende vacht, een beetje sloom en dromend in de weide. Ook komt bij dit soort dieren vaak hoefbevangenheid voor. Veelal lijden deze dieren aan de ziekte van Cushing, oftewel PPID. Tot voor kort was er nagenoeg geen behandeling mogelijk voor deze dieren, echter nu is er een medicijn geregistreerd dat we in kunnen zetten bij deze aandoening.

Symtpomen van Cushing:

Tegenwoordig noemen we Cushing ook wel PPID. Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, oftewel het dysfunctioneren van het pars intemedia van de hypofyse. Dit is een aanhangsel van de hypofyse wat weer een onderdeel is van de hersenen.

Bij 20-30 % van de paarden ouder dan 15 jaar werkt dit stukje hypofyse te snel. Hierdoor worden er allerlei hormonale processen gestimuleerd waardoor deze paarden bv. een verhoogde gevoeligheid voor hoefbevangenheid kunnen hebben. Verder vindt er vaak een herverdeling van vet plaats naar bv. de ventrale buikwand en achter de oogbol waardoor hier een bolling te zien kan zijn. Tevens wordt de haargroei gestimuleerd, vandaar de krulvacht en het moeilijk door de wintervacht komen van de dieren.

Bevestigen vermoeden PPID / Diagnose:

Om te bepalen of een dier lijdt aan PPID is het nemen van een enkelvoudig bloedmonster voldoende.

Therapie:

De ziekte is eenvoudig met het medicijn Prascent te behandelen. Prascent bevat Pergolide, wat in 89 % van de gevallen de te snel werkende hypofyse zal remmen. Hierdoor valt de overstimulatie van de eerder beschreven stofwisselingsprocessen weg en zal het dier klinische verbeteringen gaan geven. We mogen de eerste verbeteringen na ca. 4 a 6 weken verwachten. Het dier wordt fitter en de vachtkwaliteit zal verbeteren.

Mocht u dus een ouder paard of pony hebben, dan kan het dus zinvol zijn om het dier te testen op deze aandoening. Zeker als het dier bekend is met hoefbevangenheid.

Voor verdere vragen zijn we altijd bereid u tussen 8.00 en 9.00 te woord te staan.

Verder is er nog extra informatie te vinden op www.ppidbijpaarden.nl