Pas op met voorjaarsgras

Voorjaarsgras:

De eerste snede gras is niet zo gezond als het lijkt. In het voorjaar wordt overdag door de zon veel suiker aangemaakt in het gras dat, als het goed is, gedurende de nacht wordt omgezet in onder andere celwanden. Vaak komen echter in het voorjaar koude nachten voor, zelfs met nachtvorst aan de grond. Tijdens koude nachten gebeurt er niets in de grasspriet. De suiker wordt dus niet afgebroken, maar zit de volgende ochtend nog steeds in het gras. Vervolgens wordt er onder invloed van de zon weer volop nieuwe, extra, suiker aangemaakt. Deze ophoping van suiker zorgt ervoor dat elk jaar weer veel paarden en pony’s hoefbevangen worden.

Deze hoefbevangenheid is een van de pijnlijkste ziekten bij paarden en moet koste wat het kost voorkomen worden. Ten onrechte wordt vaak aangenomen wordt dat het eiwit in dit voorjaarsgras de oorzaak is van de hoefbevangenheid. In werkelijkheid bevat dit gras juist weinig eiwit, maar vooral veel suiker. Uit dergelijk gras kan een paard wel drie kilogram suiker in een dag opnemen. Dat leidt vaak tot het acuut optreden van hoefbevangenheid. Bij zonnig weer met koude nachten dienen de paarden dus gewoon op stal te blijven.

Hoewel het gevaar dus vooral optreedt in het voorjaar en de herfst, wanneer zonnige dagen worden gevolgd door koude nachten, ligt zeker bij gevoelige rassen het gevaar op bevangenheid bij plotselinge opname van veel suikerrijk gras steeds op de loer. Omdat de suiker zich in de loop van de dag opbouwt en ‘s nachts weer wordt afgebroken, is beperkte beweiding in de ochtend veiliger dan in de middag of avond. Steeds is echter onbeperkte beweiding af te raden als uit bloedonderzoek blijkt dat de betreffende paarden of pony’s insulineresistent zijn. Gebleken is dat vrijwel de helft van de Welsh pony’s en cobs, Shetland pony’s en IJslanders zodanig insulineresistent zijn, dat hoefbevangenheid een zeer reëel gevaar vormt voor welzijn en gezondheid. Dat dit nu juist de dieren zijn die vaak onbeperkt mogen weiden is een wrange werkelijkheid.

Zie ook onze info over PPID

 

Bron: www.gddeventer.com