Konijn/Knaagdier

Op deze pagina vindt u de volgende onderwerpen:

Voeding van het konijn

De juiste hoeveelheid en soort konijnenvoer is van levensbelang voor uw konijn. Een slecht uitgebalanceerde voeding kan onder andere leiden tot gebitsafwijkingen, te dikke konijnen (vervetting), diarree en een daling van de weerstand.

Een goede voeding van een konijn bestaat uit:

  1. Onbeperkt hooi van goede kwaliteit:

Goed hooi zorgt ervoor dat kiezen en tanden voldoende kans krijgen om af te slijten. Tevens zorgt hooi voor een optimale darmflora, dit voorkomt dat het konijn diarree krijgt.

Een konijn mag geplukt gras krijgen, maar pluk geen gras op plekken waar wilde konijnen voorkomen, omdat dit gras besmet kan zijn met VHS (zie verder).

  1. Bikskorrels (1 eetlepel brokjes per dag)

Geef enkel bikskorrels in plaats van gemengd voer met granen en gekleurde vlokken. Gemengde konijnenvoeders bevatten eigenlijk altijd te weinig vezels en te veel calorieën. Hierdoor eten de konijnen vaak te weinig hooi en worden gemakkelijk te dik. Ook eten ze vaak de lekkere dingen eruit, waardoor ze tekorten kunnen krijgen aan voedingsstoffen. Tevens lopen de konijnen een grote kans om plakpoep te ontwikkelen indien ze teveel krachtvoer krijgen (zie verder).

  1. Groenvoer (50-100 gram per dag)

Niet alle soorten groenvoer zijn goed voor uw konijn. De groente die u wel mag geven zijn: wortel, witlof, andijvie, broccoli en paardenbloemen.

Groenvoer dat u absoluut niet mag geven zijn: prei, ui, rabarber, kool en aardappel(schillen).

 

Diarree/plakpoep met als gevolg myasis oftewel maden!!!

Diarree of plakpoep wordt vaak veroorzaakt door voedingsproblemen. Konijnen hebben 2 soorten keutels; gewone keutels en blindedarmkeutels. Blindedarmkeutels zijn klein, zacht en donker van kleur en worden door het konijn opnieuw opgegeten. Indien het konijn teveel gemengd konijnenvoer eet, dan krijgt het dermate veel energie binnen dat het zijn eigen poep niet meer op zal eten, waardoor de keutels aan de kont zullen gaan plakken.

Groene vliegen vinden zo’n kontje vol met keutels de ideale plaats om eieren neer te leggen. Wanneer de eieren uitkomen, kruipen de maden onder de huid en richten enorme schade aan. In een halve dag kunnen de maden een groot gat in de huid vreten. Om dit te voorkomen dient u in de zomermaanden iedere dag het konijn onder de staart te controleren of er geen ontlasting aan de vacht gekleefd zit. Zoet u maden? Neem direct contact op!

 

Huisvesting, leeftijd en geslacht

Konijnen hebben veel beweging nodig, dus het is verstandig om een ruime kooi of hok (eventueel met buitenren) te nemen. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden, mits het buitenhok bescherming biedt tegen kou, regen, wind en zon. Konijnen zijn van nature zindelijke dieren, omdat ze in de kooi meestal een hoekje uitkiezen om hun behoefte te doen. Een konijn dat binnen leeft kunt u dus aanleren om de behoefte op de kattenbak te doen.

Konijnen kunnen goed samen gehuisvest worden. Het advies is om een mannetje en een vrouwtje samen te zetten, want door seksueel gedrag en dominantie kan er onrust ontstaan als je of twee vrouwtjes of twee mannetje bij elkaar plaatst.

Een konijn is al vanaf 3-4 maanden leeftijd geslachtsrijp en om ongewenste nestjes te voorkomen kunt u de konijnen laten castreren of steriliseren. Een mannetje castreren kan vanaf 4-5 maanden leeftijd en een vrouwtje kan gesteriliseerd worden vanaf 5-6 maanden leeftijd. Let er wel op dat een mannetje nog 2 weken vruchtbaar is na de castratie.

 

Vaccinatie

Bij konijnen komen twee virusinfecties voor die dodelijk kunnen zijn. Gelukkig is het mogelijk om uw konijn hiertegen te beschermen door middel van een vaccinatie.

  1. VHS (Viral Haemorrhagic syndrome), ook RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) genoemd

VHS is een zeer besmettelijke ziekte die zich verspreidt door middel van direct contact tussen konijnen, maar ook via mest en insecten (zoals muggen). Wilde konijnen kunnen via urine en mest vers gras besmetten met VHS. De symptomen zijn vaak zeer variërend, maar een konijn dat besmet is kan ook plots dood neervallen. Vaccineren kan vanaf 8 weken leeftijd en hoeft slechts 1x per jaar te gebeuren.

  1. Myxomatose

Myxomatose verspreidt zich voornamelijk door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. De symptomen bestaan uit zwelling van de oogleden, mond en anus en pussige oog- en neusuitvloeiing. Door ieder jaar te vaccineren, kunt u uw konijn beschermen. In het najaar en de winter van 2011-2012 is er in West-Brabant een grote uitbraak geweest van deze ziekte. Er is een nieuw vaccin op de markt, waardoor het maar 1x per jaar nodig is te vaccineren. Het is een combinatievaccin myxomatose-VHS. Onze praktijk heeft dit vaccin opgenomen in zijn assortiment. In april zal er weer een actiemaand konijnenspreekuur gehouden worden. U kunt dan aan een voordelig tarief uw konijn laten enten.

      3.Verbloedingsziekte RHD type 2 :

In 2016 kregen we plots vele meldingen van acute sterfte van konijnen in ons praktijkgebied. Ook bij konijnen die geënt waren met het vaccin Nobivac Myx-RHD. De afdeling pathologie van de faculteit diergeneeskunde heeft het virus VHS type 2 (RHD-2) uit heel het land aangetoond. Vaccineren kan. Een konijn moet 30 dagen oud zijn voor dit vaccin. Binnen enkele dagen is uw konijn beschermd. Die bescherming blijft 6 maanden bestaan. Het vaccin is na openen slechts beperkt houdbaar en het is per 10 doses verpakt. Daarom hebben we extra konijnenspreekuurdagen. Ook om de kosten voor u zo beperkt mogelijk te houden.

 

Het gebit

De tanden en kiezen van konijnen hebben een open wortel en groeien gedurende hun hele leven door. Bij een normaal gebit vindt de slijtage van de tanden en kiezen plaats door het knagen en kauwen op hard voedsel.

Problemen aan het gebit die vaak voorkomen zijn olifantssnijtanden en haken op de kiezen. Het meest opvallende symptoom is het niet kunnen eten terwijl er wel interesse is in het voer. Andere symptomen die voor kunnen komen zijn speekselen, oog- en neusuitvloeiing, zwellingen aan de kop door abcessen, diarree en vermageren.