Vaccineren/ontwormen/ontvlooien kat

Vaccineren:

Tijdens de dracht en via de moedermelk krijgt het kitten een heleboel afweerstoffen binnen van zijn moeder. Echter na enkele weken daalt het gehalte aan afweerstoffen in het bloed snel. Vanaf dan moet het kitten zelf afweerstoffen gaan aanmaken om zich te weren tegen infecties. Het is belangrijk om uw kat te vaccineren tegen kattenziekte en niesziekte.

 

De basisvaccinatie bestaat uit de volgende vaccinaties:

  • 9 weken oud
  • 12 weken oud

Daarna dient de vaccinatie jaarlijks herhaald te worden, rond de verjaardag van uw kat.

Niesziekte wordt veroorzaakt door meerdere kiemen. In de basisvaccinatie, zoals hierboven is beschreven, wordt er alleen gevaccineerd tegen het virus (Herpesvirus) dat niesziekte veroorzaakt. Het is ook mogelijk om tegen de bacterie (Bordetella) die niesziekte veroorzaakt te enten door middel van een neusdruppel. Dit wordt niet standaard gedaan, maar is aan te raden wanneer uw kat naar een pension of show gaat. Sommige pensions stellen deze enting verplicht! Vraag altijd op tijd aan de pensionhouder welke vaccinaties in zijn/haar pension verplicht zijn. De neusenting tegen Bordetella kan bij de kat niet samen met de basisvaccinatie gegeven worden. Er moet minimaal twee weken tussen de entingen zitten, anders kan uw kat ziek worden.

Wanneer u met uw kat op reis gaat naar het buitenland, dan is ook de vaccinatie tegen rabiës verplicht. Deze vaccinatie is 3 jaar geldig. Het dier moet in het buitenland ook gechipt en in het bezit zijn van een paspoort.

Ontwormen:

Reeds bij het zuigen bij de moeder kunnen kittens besmet raken met wormen. Wormeitjes kunnen namelijk in de moedermelk voorkomen. Ook komen wormeitjes overal in de omgeving voor. U kunt daarom nagenoeg niet voorkomen dat uw kat met wormen wordt besmet. Wormen leven in het maag-darmstelsel van uw kat en scheiden daar elke dag duizenden eitjes af. Niet alleen uw kat kan hier heel ziek van worden, sommige van deze wormen zijn ook gevaarlijk voor de mens, in het bijzonder voor kinderen. Het is dus zeer belangrijk een deugdelijk ontwormschema te volgen. Ontworm uw kitten elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. Daarna dient uw kat zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden. Ontwormen kan het beste gebeuren met een tabletje of orale pasta. Wanneer u uw kitten dit vroeg aanleert, gaat dit meestal zeer goed. Een alternatief is ontwormen door middel van een pipetje in de nek. Vraag uw dierenarts om advies bij de keuze van uw ontwormmiddel.

Ontvlooien:

Vlooien zijn uitwendige parasieten die leven op de huid van uw kat. Besef dat slechts een fractie (ca. 5%) van de vlooien óp de kat leeft, de rest bevindt zich in de omgeving, uw huis dus!

Vlooien kunnen ernstige jeuk en allergie veroorzaken, waarbij de kat zich tot bloedens toe open kan krabben, likken en bijten. De vlo is tevens een overdrager van vele vervelende ziekten. Zo is het de tussengastheer van de hondenlintworm (welke ook gevaarlijk is voor mensen) en kan het kattenleukemie en niesziekte overbrengen. Bij heel ernstige infecties kan uw kat er bloedarmoede van krijgen.

De conclusie is duidelijk: voorkom vlooien. Hoe vaak u moet ontvlooien is afhankelijk van het gekozen product. Behandel altijd ál uw dieren. Indien u vlooien heeft gezien, vergeet dan ook niet de omgeving te behandelen. Vraag eventueel aan uw dierenarts om advies bij het bestrijden van vlooien.