Overgewicht/obesitas kat

Overgewicht/obesitas

Helaas zijn veel huisdieren te zwaar, soms zelfs zo zwaar dat we over obesitas kunnen spreken. Veel eigenaren beseffen niet dat dit grote gevolgen kan hebben voor hun dier. Net als bij de mens, houdt overgewicht grote gezondheidsrisico’s in! U geniet langer van uw hond, als deze op het ideale gewicht gehouden wordt! U verhoogt ook de levensvreugde van uw dier.

Welke risico’s loopt een dier met overgewicht?

  1. Suikerziekte
  2. Levercirrhose en andere leverkwalen
  3. Hartfalen
  4. Gewrichtsproblemen
  5. Kortademigheid
  6. Verhoogd risico bij narcose bij een noodzakelijke ingreep
  7. Spijsverteringsproblemen met verstopping of winderigheid

 

Conclusie: een optimaal gewicht voorkomt veel problemen en vergroot het levensplezier en de levensverwachting van uw huisdier.

Welke factoren hebben invloed op het gewicht? Uiteraard de hoeveelheid voeding, maar ook de aard van de voeding. “Elk pondje gaat door het mondje” gaat ook bij huisdieren op. Verder spelen zaken als beweging, leeftijd en castratie/sterilisatie ook een rol.

Hoe dik mag een dier nu zijn? Hiervoor zijn geen schema’s, boeken of rasstandaards. Ieder dier is anders gebouwd. Kijk dus niet naar de cijfers, maar kijk naar uw dier!

Indien uw kat te zwaar is, helpen wij u graag bij het afvallen van uw dier. Wij geven u graag advies over de hoeveelheid eten die uw dier mag krijgen en welke voeding wel en niet goed is. Onze weegschaal staat altijd voor u klaar, daarvoor kunt u altijd even binnen lopen. Indien u wilt, kunt u meedoen aan de WeightWatchers. Informatie hierover kunt u krijgen bij Miranda Kole.

Om u een idee te geven hoeveel calorieën er in tussendoortjes zitten:

Hill's Dieet voeding hond en kat