Rauw vlees?!

De meningen over rauw vlees zijn misschien nog wel verdeelder dan de politici in de tweede kamer. Van grote voorstanders die geloven dat het een oplossing is voor vele problemen tot felle tegenstanders. Maar wat is nou allemaal waar van deze meningen. Iedereen wil toch het beste voor zijn dier? Dat is in ieder geval duidelijk. Past daar rauw vlees bij?

Wij signaleren vaker en vaker dat baasjes hun dieren i.p.v. de traditionele brok, vers (rauw) vlees voeren. Ook bij navraag bij collega-dierenartsen merken wij dat dit een landelijke trend is. Het voeren van rauw vlees kan wel, maar er zijn wel serieuze risico’s aan verbonden voor mens én dier. Dit op het gebied van voedselveiligheid, volks- en diergezondheid.

Waarom voeren hondeneigenaren vers vlees? Veelal is de reden dat het aanvoelt als een meer “natuurlijke” manier van voeren en het zou minder maag-darm problemen geven, een beter gebit en een mooiere vacht. Helaas is er geen bewijs voor deze individuele beweringen. We weten dus diergeneeskundig niet of deze individuele bevindingen kloppen. Wat wel duidelijk naar voren komt uit studies, is dat de verteerbaarheid van vers vlees goed is.

Gevaar voor de mens
Wat wel wetenschappelijk is bewezen, is dat honden die rauw vlees gevoerd krijgen, de ook voor de mens gevaarlijke Salmonella bacterie (en andere gevaarlijke bacteriën) in de ontlasting hebben zitten. Bij jonge, oude en zieke dieren kan deze bacterie ziekte veroorzaken, bij gezonde volwassen dieren valt ziekte bij het dier veelal mee. Maar mensen lopen een serieus gezondheidsrisico! Vooral jonge kinderen, ouderen en andere mensen met een verlaagde afweer (HIV patiënten, mensen met chemotherapie,…) zijn vatbaar voor deze bacterie. De kiem kan zeer ernstige infecties veroorzaken en de kans op overdracht van de hond naar de mens is erg reëel. Want wie aait er zijn hond niet? Bedenk dat de hond meerdere keren per dag zichzelf poetst, waarbij hij met zijn tong de kiemen over de hele vacht uitsmeert. Wanneer na het aaien zonder handen wassen eten wordt genuttigd, is het risico op overdracht op Salmonella en andere potentieel gevaarlijke kiemen, zoals de E. coli, reëel.

Onvolledige samenstelling
Een tweede nadeel van een dieet op basis van rauw vlees is dat het vaak onvolledig is met betrekking tot de samenstelling. Indien u toch heel graag vers vlees aan uw dier geeft, verdient het de dringende aanbeveling het dieet door te laten rekenen door een voedingsdeskundige, zodat er geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen gaan ontstaan bij uw dier.

Bij katten moet opgepast worden voor een deficiëntie aan taurine. Dit is een voor katten een essentiële voedingsstof, die onder invloed van bacteriën bij het invriezen van rauw vlees wordt afgebroken.

Het voeren van vers vlees bij pups is zeer af te raden. Naast het feit dat deze jonge dieren weinig bestand zijn tegen infecties zoals de Salmonella, E. coli of Campylobacter bacterie, hebben pups voor hun botontwikkeling een zeer uitgebalanceerde calcium-fosfor verhouding nodig. De juiste verhouding is in vers vlees vaak ver te zoeken. Het gevolg kan zijn dat uw dier een slechte botontwikkeling doorgaat wat op oudere leeftijd tot arthrose, HD en ED kan leiden. Zeker bij de grotere rassen.

Ook kennen wij het verhaal van een hond die met een bekend merk vers vlees gevoerd werd, die erg last had van zijn schildklier. De schildklierwaardes in zijn bloed waren inderdaad duidelijk verhoogd. Maar hoe goed er ook naar een medische oorzaak achter deze verhoging werd gezocht, deze werd niet gevonden. Na overschakelen op ander voer, verdwenen de symptomen als sneeuw voor de zon. De oorzaak; in het verse vlees werd veel schildklier (onderdeel van slachtafval) verwerkt, waardoor de hond teveel schildklierhormonen binnen kreeg.

Conclusie; eerst denken dan doen
Het mag duidelijk zijn dat wij geen grote voorstanders zijn van het voeren van vers vlees. Natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij het mogelijk wél zinvol is vers vlees te voeren. Denk hierbij aan bepaalde voedselallergieën/verteringsproblemen die niet onder controle te krijgen zijn met hypoallergene brokken of aan een hond of kat die geen commercieel nierdieet wil eten. Máár zorg in dat soort situaties altijd dat het recept doorgerekend is door een voedselspecialist. Er zijn bij ons slechts enkele goede uitgebalanceerde verse voedingen bekend. Wees bewust van de risico’s van vers vlees voor de gezondheid van mens en dier. Wij raden het voeren van vers vlees aan dieren in hun eerste levensjaar echt af wegens het risico op infecties en de vaak onuitgebalanceerde voedingswaardes. Ook indien u jonge kinderen heeft, raden wij vers vlees af i.v.m. het infectiegevaar.