Met uw hond naar het buitenland

Met uw huisdier naar het buitenland

Wanneer u met uw huisdier naar het buitenland gaat, zijn de volgende zaken altijd verplicht:

 • Geldige rabiësvaccinatie (en in sommige landen een rabiëspenning aan de halsband).
 • Het huisdier moet gechipt zijn.
 • Het huisdier moet in het bezit zijn van een geldig EU paspoort.
 • Het gezondheidscertificaat in het paspoort moet door de dierenarts ingevuld zijn.

Daarnaast zijn er in sommige landen extra invoereisen van kracht! Kijkt u voor meer informatie per land op de website van het LICG/invoereisen.

Naast verplichte invoereisen, zijn er ook andere zaken die erg belangrijk zijn voor de gezondheid van uw dier. Voorkom dat uw dier naar huis komt met een (sub-)tropische ziekte. Denk bijvoorbeeld aan Babesiose, Leishmania en de hartworm. U kunt meerdere preventieve maatregelen nemen om besmetting te voorkomen. Vraag ons welke ziekten voorkomen in het gebied van uw reis en wat u kunt doen om te voorkomen dat uw dier ziek wordt. U vindt ook meer informatie op de website van de LICG.

 

Checklists:
Afhankelijk of uw dier meegaat op vakantie(A), naar een pension gaat (B) of thuis door bekenden wordt verzorgd (C), een goede voorbereiding voorkomt veel problemen.

Voorbereiding:

 1. (A+B+C) Chippen is in het buitenland verplicht, in het binnenland een must. Uw dier is centraal geregistreerd bij een databank. Controleer uw gegevens in deze databank geregeld of ze up-to-date zijn. Ook het dragen van een penning met uw telefoonnummer zorgt ervoor dat een verdwaald dier snel weer thuis komt.
 2. (A+B+C) Vaccinaties: elk land heeft zijn eigen invoereisen (zie hierboven website LICG) wat betreft verplichte vaccinaties. Maar ook pensions stellen eisen aan het vaccinatieschema. Blijft uw dier thuis, is de jaarlijkse basisvaccinatie voldoende.
 3. (A+B) Ontwormen en ontvlooien. Dit is bij enkele landen ook opgenomen in de invoereisen. Ook steeds meer pensions en campings en parken eisen een degelijke behandeling van parasieten. Gaat u naar warmere streken? Zorg voor preventie van de hartworm, teken, zandvliegen en vlooien; zijn kunnen zeer vervelende bloedparasieten overbrengen!
 4. (B) Reserveer op tijd uw pension.
 5. (A+B+C) is uw dier stressgevoelig? Of heeft het last van reisziekte? Er valt vaak wat aan te doen; neem tijdig contact op.
 6. (A) Controleer of op uw vakantieadres wel dieren zijn toegestaan.

 

Voor vertrek:

 1. (A+B+C) Dierenpaspoort en medische gegevens.
 2. (A+B) Recentelijk ondertekende goedgekeurde gezondheidsverklaring.
 3. (A+B+C) Medicijnen indien nodig. Weten de achterblijvers hoe deze toe te dienen?
 4. (A+B) Goede reismand.
 5. (A+B+C) Voeding; vaak is de voeding die uw dier gewend is, of nodig heeft i.v.m. een dieet niet verkrijgbaar op uw vakantieadres. Plots veranderen kan diarree veroorzaken.
 6. (A) Water is van levensbelang, moet onderweg regelmatig worden aangeboden.
 7. (A+C) EHBO-set met tekentang.
 8. (A+B+C) Vertrouwde mand en dekens.
 9. (A+B+C) Goed signalement van uw dier, liefst ook een recente digitale foto.
 10. (A+B+C) Belangrijke telefoonnummers. Denk aan thuisblijvers, uw nummer voor de oppas, uw dierenarts, contactpersoon (familielid) in Nederland.

 

Hoge zomerse tempraturen?

Onze huisdieren kunnen niet zo best tegen hoge temperaturen. Besef dat honden en katten niet kunnen zweten. Zij kunnen alleen hitte kwijtraken door te gaan hijgen. Oververhitting en uitdroging treden gemakkelijk op. De gevolgen kunnen dramatisch, zelfs geregeld fataal zijn! Kijk op LICG wat u kunt doen om oververhitting te voorkomen.

 


In ieder geval:

 • Laat uw huisdier bij zomers weer NOOIT achter in de auto, zelfs met een raampje op een kier in de schaduw kan het zeer snel te warm worden.
 • Zorg altijd voor voldoende schaduw, ook bijv. op het strand (mensen ervaren een zeebries als verkoelend, voor een hond die niet zweet maakt het nauwelijks een verschil).
 • Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
 • Voorkom bij zeer warm weer grote inspanningen (zwaar trainen, fietsen, bergwandeling,…).
 • Zwemmen is altijd een goede afkoeling.
 • Pas op voor hete stranden, gloeiend asfalt enz. Indien u er niet op kunt staan met blote voeten,…