Vaccinatie/ontwormen/ontvlooien hond

Vaccineren, ontwormen en ontvlooien

Er komt ongetwijfeld veel informatie op u af over vaccineren, ontwormen en ontvlooien. Het is goed om te beseffen dat dit állemaal erg belangrijk is voor uw hond. Met een goed schema kunt u heel veel ziekten voorkomen.

Vaccineren:

Tijdens de dracht en via de melk krijgt de pup veel afweerstoffen binnen van zijn moeder. Echter, na enkele weken daalt het gehalte aan afweerstoffen in het bloed snel. Vanaf dan moet de pup zelf afweerstoffen gaan aanmaken om zich te weren tegen infecties. Het is belangrijk om uw hond te vaccineren tegen meerdere ziekten. Wij adviseren het volgende schema:

.

  • 6 weken oud: puppy vaccinatie
  • 9 weken oud: ziekte van Weil en Parvo
  • 12 weken oud: grote cocktail

Hierna dient de vaccinatie jaarlijks (rond de verjaardag van uw hond) herhaald te worden.

Kennelhoest kan veroorzaakt worden door meerdere kiemen. In de basisvaccinatie, zoals hierboven is beschreven, wordt er alleen gevaccineerd tegen het virus (Parainfluenza) dat kennelhoest veroorzaakt. Het is ook mogelijk om tegen de bacterie (Bordetella) die kennelhoest veroorzaakt te enten met een neusdruppel. Dit wordt niet standaard gedaan, maar is aan te raden wanneer uw hond naar een pension, puppycursus of shows gaat. De meeste pensions stellen deze enting verplicht! Vraag altijd aan de pensionhouder welke vaccinaties in zijn/haar pension verplicht zijn. De neusenting tegen Bordetella kan bij de hond samen met de basisvaccinatie gegeven worden op 9 of 12 weken leeftijd. Ook deze enting dient daarna jaarlijks te worden herhaald.

Wanneer u met uw hond op reis gaat naar het buitenland, dan is ook de vaccinatie tegen rabiës verplicht. Deze vaccinatie is 3 jaar geldig. Het dier moet in het buitenland ook gechipt en in het bezit zijn van een paspoort. Zie voor meer informatie “met uw hond naar het buitenland”.


 


Ontwormen:

Reeds in de baarmoeder en bij het drinken bij de moeder kunnen pups besmet raken met wormeitjes. Ook komen wormeitjes overal in de omgeving voor. U kunt daarom nagenoeg niet voorkomen dat uw pup met wormen wordt besmet. Wormen leven in het maag-darmstelsel van uw hond en scheiden daar elke dag duizenden eitjes uit. Niet alleen uw hond kan hier heel ziek van worden, sommige van deze wormen zijn ook gevaarlijk voor de mens, in het bijzonder voor kinderen. Het is dus zeer belangrijk een deugdelijk ontwormschema te volgen.

Ontworm uw pup daarom tot de leeftijd van 3 maanden iedere 2 weken. Vervolgens tot de leeftijd van 6 maanden iedere maand. Daarna dient uw (volwassen) hond zijn verdere leven 4 maal per jaar ontwormd te worden. Ontwormen kan het beste gebeuren met een tabletje of orale pasta. Wanneer u uw pup dit vroeg aanleert, gaat dit meestal zeer goed. Een alternatief is het ontwormen door middel van een pipetje in de nek. Vraag uw dierenarts om advies bij de keuze van uw ontwormmiddel.

Ontvlooien:

Vlooien zijn uitwendige parasieten die leven op de huid van uw hond. Besef dat slechts een fractie (ca. 10%) van de vlooien óp de hond leeft, de rest bevindt zich in de omgeving, uw huis dus!

Vlooien kunnen ernstige jeuk en allergie veroorzaken, waarbij de hond zich tot bloedens toe open kan krabben, likken en bijten. De vlo is tevens een overdrager van vele vervelende ziekten. Zo is het de tussengastheer van de hondenlintworm (welke ook gevaarlijk is voor mensen). Bij heel ernstige vlooieninfecties kan uw hond bloedarmoede krijgen.

De conclusie is duidelijk: voorkom vlooien. Hoe vaak u moet ontvlooien is afhankelijk van het gekozen product. Behandel altijd ál uw dieren. Indien u vlooien heeft gezien, vergeet dan ook niet de omgeving te behandelen. Wij verkiezen Advantage als eerste keus ontvlooimiddel. Vraag eventueel aan uw dierenarts om advies bij het bestrijden van vlooien.