Geboorte bij de hond

Als uw hond drachtig is en u heeft nog nooit eerder een nestje gehad, dan adviseren wij u om deze pagina goed te bestuderen. Op deze manier weet u wat u ongeveer kunt verwachten bij een geboorte.

De dracht:

De draagtijd van een teef bedraagt gemiddeld 63 dagen, wanneer de teef langer dan 66 dagen drachtig is, is er sprake van een te lange draagtijd en dient er contact opgenomen te worden met de dierenarts.

 

 

Voorbereiding voor de bevalling:

 • Breng de teef naar de werpkist ongeveer 2 weken voor de bevalling.
 • Zorg voor een warmtelamp in de werpkist, zodat de pups het na de bevalling niet te koud krijgen. De teef heeft deze warmte van de lamp niet nodig, dus zorg ervoor dat de teef het niet te warm krijgt.
 • Geef in de laatste 3 weken van de dracht de teef frequent te eten en indien nodig alvast puppybrokken, omdat dit voer zeer veel energie bevat.
 • Veel honden drinken tijdens de bevalling, dus zorg steeds voor vers water bij de werpkist.
 • Geef absoluut geen calcium vóór de geboorte, dit zorgt voor weeënzwakte en verminderde melkafgifte na de geboorte.

Voortekenen van een naderende bevalling:

 • Daling van de lichaamstemperatuur: Wanneer vanaf ongeveer de 56e dag 3x daags de temperatuur wordt opgemeten (met dezelfde thermometer en door dezelfde persoon uitgevoerd), dan wordt er op de dag van de bevalling een daling van de lichaamstemperatuur waargenomen. De daling varieert van 0,5 tot 1,5˚C, maar is niet in alle gevallen even duidelijk herkenbaar vanwege normale schommelingen van de lichaamstemperatuur.
 • Zwelling van de melkklieren is minder betrouwbaar, omdat dit vaak al enkele dagen voor de geboorte waargenomen kan worden.
 • Heldere slijmerige uitvloeiing kan soms al 1 of 2 dagen voor de geboorte worden opgemerkt. Wordt de uitvloeiing troebel of bloederig dan zal de ontsluitingsfase reeds begonnen zijn.

 

De bevalling:

De omgeving waar de teef moet bevallen bepaalt in hoge mate een normaal verloop van de bevalling, adrenaline t.g.v. stress verhindert het opgang komen van de bevalling, dus blijf ten alle tijden zelf rustig en kalm!

Fase 1: Ontsluitingsfase
Deze fase duurt gemiddeld zo rond de 12 uur en is vaak gekenmerkt door onrust, helder reukloos slijm uit de vagina, niet willen eten, bezorgde blik, hijgen en rillen.

Fase 2: Uitdrijvingsfase
De teef kan in verschillende houdingen persen: staande, in zijligging of in defecatiehouding. Pups worden zowel in kop- als stuitligging geboren. Op de eerste pup wordt vaak het langste geperst, daarna volgt een gemiddelde tussenpuptijd van 45 min, maar kan variëren van 5-120 min. Een lange tussenpuptijd is niet verontrustend voorop gesteld dat de teef niet heftig perst!!! Overigens is een teef die zeer rustig is of zelfs even is slaap valt tussen twee uitdrijvingen geen uitzondering.

Wanneer moet u de dierenarts bellen??!!!!:

 • Groene uitvloeiing en geen geboorte van een pup binnen het uur.
 • Als de teef meer dan 15 minuten heftig perst zonder dat er een pup geboren wordt.
 • Als het langer dan 2 uur duurt voordat de volgende pup geboren wordt, wetende dat er nog meer pups moeten komen.
 • Bij elke reden van twijfel of de bevalling wel goed verloopt.

Na de bevalling:

Tel alle placenta’s (nageboortes) en zorg ervoor dat de hond niet alle placenta’s opeet, anders is de kans groot dat de teef last krijgt van diarree. Het is geen probleem als de teef 1-2 placenta’s opeet, maar haal daarna de placenta’s bij de teef vandaan.

Controleer na de geboorte van de pup of de navelstreng niet te kort is afgebroken. Als de pup nog aan de placenta vast hangt of een erg lange navelstreng heeft, moet de navelstreng afgeknipt worden of ingekort tot 1,5 – 2 cm lengte.

Indien u het op prijst stelt, voeren wij zodra alle pups geboren zijn een nestcontrole uit. Dit houdt in dat alle pups worden nagekeken en dat de teef een injectie krijgt om eventueel achter gebleven placenta’s af te drijven.