Als uw hond drachtig is en u heeft nog nooit eerder een nestje gehad, dan adviseren wij u om deze pagina goed te bestuderen. Op deze manier weet u wat u ongeveer kunt verwachten bij een geboorte.
De dracht:
De draagtijd van een teef bedraagt gemiddeld 63 dagen, wanneer de teef langer dan 66 dagen drachtig is, is er sprake van een te lange draagtijd en dient er contact opgenomen te worden met de dierenarts.
Voorbereiding voor de bevalling:
Voortekenen van een naderende bevalling:
De bevalling:
De omgeving waar de teef moet bevallen bepaalt in hoge mate een normaal verloop van de bevalling, adrenaline t.g.v. stress verhindert het opgang komen van de bevalling, dus blijf ten alle tijden zelf rustig en kalm!
Fase 1: Ontsluitingsfase
Deze fase duurt gemiddeld zo rond de 12 uur en is vaak gekenmerkt door onrust, helder reukloos slijm uit de vagina, niet willen eten, bezorgde blik, hijgen en rillen.
Fase 2: Uitdrijvingsfase
De teef kan in verschillende houdingen persen: staande, in zijligging of in defecatiehouding. Pups worden zowel in kop- als stuitligging geboren. Op de eerste pup wordt vaak het langste geperst, daarna volgt een gemiddelde tussenpuptijd van 45 min, maar kan variëren van 5-120 min. Een lange tussenpuptijd is niet verontrustend voorop gesteld dat de teef niet heftig perst!!! Overigens is een teef die zeer rustig is of zelfs even is slaap valt tussen twee uitdrijvingen geen uitzondering.
Wanneer moet u de dierenarts bellen??!!!!:
Na de bevalling:
Tel alle placenta’s (nageboortes) en zorg ervoor dat de hond niet alle placenta’s opeet, anders is de kans groot dat de teef last krijgt van diarree. Het is geen probleem als de teef 1-2 placenta’s opeet, maar haal daarna de placenta’s bij de teef vandaan.
Controleer na de geboorte van de pup of de navelstreng niet te kort is afgebroken. Als de pup nog aan de placenta vast hangt of een erg lange navelstreng heeft, moet de navelstreng afgeknipt worden of ingekort tot 1,5 – 2 cm lengte.
Indien u het op prijst stelt, voeren wij zodra alle pups geboren zijn een nestcontrole uit. Dit houdt in dat alle pups worden nagekeken en dat de teef een injectie krijgt om eventueel achter gebleven placenta’s af te drijven.