Over het castreren van de reu en de teef zijn de meningen erg verdeeld. Wanneer u in de toekomst geen nestje wilt van uw teefje, of uw reu niet voor dekkingen wilt gebruiken, dan kunt u beslissen uw dier te castreren. In het kort sommen wij hier de voor- en nadelen op.
Sterilisatie teef: veelal spreken we over sterilisatie, maar we nemen bij de operatie de eierstokken van de teef weg, waardoor we eigenlijk moeten spreken over castratie. Bij een echte sterilisatie (het onderbinden van de eileiders) zou de teef nl. niet meer vruchtbaar zijn, maar toch nog loops worden. De castratie wordt het beste uitgevoerd op 3 maanden na het begin van de (eerste) loopsheid. U kunt er ook voor kiezen om het teefje vóór de eerste loopsheid (op 6 a 7 maanden oud) te castreren. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren nog kleiner, maar de kans op incontinentie iets groter.
Voordelen castratie teef:
Nadelen castratie teef:
Conclusie: Al deze factoren opgeteld, is ons advies om uw teef wél preventief te laten castreren. Kleine rassen kunnen vanaf 6 maanden oud geopereerd worden, dus voor de eerste loopsheid. Grote rassen (richtlijn >15 kg volwassen gewicht), poedels, teven met juveniele vagina-ontsteking en indien u erg bang bent voor incontinentie het beste 3 maanden na de eerste loopsheid.
Castratie reu: een reu is vanaf de leeftijd van 7 a 8 maanden geslachtsrijp. Castratie is mogelijk vanaf 6 maanden ouderdom. Bij de reu wordt castratie vaak overwogen bij ongewenst (dominant) gedrag. Hoe ouder de reu is op het tijdstip van castratie, hoe minder de invloed is op zijn gedrag. Als een bepaald gedrag namelijk lang aanwezig is, wordt deze als het ware een gewoonte.
Naast een operatieve (definitieve) castratie, bestaat er voor de reu ook een hormonale castratie d.m.v. een implantaat. Hiermee kunnen we de reu “chemisch” castreren. De werking begint na ongeveer 6 weken en duurt minimaal 6 maanden, maar vaak ook wel enkele maanden langer. Na deze periode worden de testikels weer gewoon actief als voor het implantaat. Met een dergelijk implantaat kan men dus goed inschatten wat het effect op de reu zal zijn bij een operatieve castratie, zonder direct definitief te moeten opereren.
Voordelen castratie reu:
Nadelen castratie reu:
Conclusie; het is moeilijk om een algemeen advies te geven of u uw reu preventief moet laten castreren. Ieder dier en iedere huissituatie is immers anders. U dient hierin uw eigen keuze te maken, maar uiteraard willen wij u graag een advies op maat geven. Indien er een medisch probleem of gedragsprobleem (vanuit dominantie) is, raden wij castratie wel aan.