Tylomen

tyloom1Tylomen zijn woekeringen van de tussenklauwhuid. Deze woekeringen ontstaan na langdurige irritatie van de huid door een tussenklauwontsteking of stinkpoot. Tylomen kunnen zo groot worden dat ze tot (ernstige) kreupelheid leiden. Koeien met tylomen worden vaak vanwege deze reden vroegtijdig afgevoerd.
Wegsnijden van tylomen resulteert meestal in een bloedbad en geeft onvoldoende resultaat omdat het tyloom weer opnieuw terugkomt. Wij beheersen een nieuwe methode: het wegbranden van de tylomen met behulp van een electrisch mes.
Deze methode kan uitgevoerd worden terwijl de koe in een bekapbox staat. De hele klauw wordt verdoofd, de klauwen worden gespreid waarna met een electrisch verhit mes het tyloom weggebrand wordt. Voordeel van deze methode is dat ook het dieper gelegen deel van het tyloom helemaal weggehaald wordt, zodat het tyloom niet meer terugkomt. Na het branden leggen we een klauwverband aan, dat een week blijft zitten. Onderzoek heeft uitgewezen dat na een jaar 68% van de behandelde dieren goed loopt, 25% redelijk loopt en 6% kreupel is gebleven.
Dus als u voortaan een koe heeft die kreupel loopt vanwege een tyloom: laat het ons weten, er kan iets aan gedaan worden!