Paratuberculose opfrisser

 

paratbcTegenwoordig worden alle melkgevende koeien standaard onderzocht op antistoffen in de melk tegen paratuberculose (paratbc). Regelmatig duiken in ons praktijkgebied koeien met antistoffen tegen deze ziekte op.

Als opfrisser hebben we voor u enkele feiten over paratbc op een rijtje gezet:

Dieren kunnen alleen besmet worden tijdens hun eerste levensjaar. Hierbij geldt: hoe jonger, hoe vatbaarder! Als uw 5 jaar oude koe nu ineens positief wordt bevonden op paratbc, betekent het dat deze koe 5 jaar geleden besmet is geraakt!

Een koe scheidt de veroorzaker van paratbc uit in de mest. Een kalf raakt besmet door opname van deze besmette mest.

Een koe met de verschijnselen van paratbc wordt mager, kwijnt weg en heeft zeer dunne mest.

De incubatietijd van paratbc is min 1,5 jaar maar kan ook wel 10 jaar zijn! Dit wil zeggen dat het dus jaren kan duren voordat de infectie in koeien aantoonbaar is in de melk of in het bloed.

Koeien worden eerst positief op antistoffen in de melk/het bloed en pas in een later stadium gaan ze de bacterie ook in de mest uitscheiden. Dit verklaart waarom sommige dieren dus positief bevonden worden in de melk terwijl er in de mest niks gevonden wordt.

Eenmaal besmet is altijd besmet! Voorbeeld: een koe die wel antistoffen in de melk heeft maar GEEN uitscheider in de mest is, wordt in de toekomst WEL positief in de mest en is dus een toekomstige uitscheider! Als u een dergelijke koe op uw bedrijf laat lopen, loopt er eigenlijk een tijdbom rond! Ons advies is daarom om deze dieren toch zo snel mogelijk van uw bedrijf af te voeren.

Als u meer wilt weten over paratbc, dan kunt u ons altijd hierover benaderen.